Uw dak of stallen verhuren voor zonnepanelen

Direct weten wat uw dak oplevert?

Bereken uw opbrengst met drie makkelijke stappen.

N

Vaste vergoeding per jaar

Heeft u een groot oppervlakte? Als u uw dak verhuurt ontvangt u een vaste vergoeding per jaar. 

N

Wij doen alles!

Van ontwikkeling, dakconstructie, het plaatsen van de panelen, verzekeren en het onderhouden van het systeem.

N

Kosteloze overdracht

Aan het eind van de looptijd krijgt u kosteloos een goed werkend systeem overgedragen. Zo kunt u nog 10-15 jaar bijdragen aan de energietransitie.

Uw dak verhuren

U zit in de akkerbouw of veeteelt, en u wilt uw dak of stallen verhuren voor zonnepanelen. Het maakt niet uit wat uw core-business is.

Hebben uw daken of stallen een groot dakoppervlakte dan kunt u dat eenvoudig inzetten voor zonnepanelen. Stel u wilt niet zelf de hele rompslomp van een het uitzoekwerk, een SDE++ subsidie aanvraag met bijkomende haalbaarheidsstudie. Het uitzoeken van de juiste installatie en installateur, contacten met de netbeheerder, de financiering en alle andere bijkomende zaken.

Dan kunt u uw dak verhuren voor zonnepanelen.

Met onze dakhuur constructie hoeft u alleen het oppervlakte beschikbaar te stellen.  Wij regelen alles en U ontvangt een vaste vergoeding per jaar. Ook uw bedrijfsgebouw of kas komt in aanmerking voor dakhuur.

Wilt u direct weten wat uw dak oplevert vul dan onze quickscan in.

Dak verhuren in de Agrarische sector 1

Stappenplan

1. Wij doen onderzoek
Protium voert een haalbaarheidsstudie uit. Wij tekenen uw daken in met onze software en bepalen hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Als wij dit hebben gedaan kunnen wij vanaf hier direct een aanbod doen wat uw dak per jaar zou opleveren.
2. Voorovereenkomst
Vindt u ons aanbod interessant dan gaan we verder met elkaar in gesprek om zo onze gezamelijke afspraken goed op papier te zetten. Is iedereen akkoord dan tekenen we gezamenlijk de voorovereenkomst.
3. SDE++ subsidie

Wij vragen SDE++ subsidie aan bij de RVO. Zodra de SDE++ subsidie is aangevraagd gaan wij verder met de ontwikkeling van het project.

4. Netinpassing
Samen met de lokale netbeheerder zullen wij de netinpassing verzorgen. Vaak dienen wij voor de zonnepanelen een nieuwe aansluiting te realiseren die voldoende capaciteit heeft. Aan het eind van deze aansluiting wordt een transformator geplaatst.
5. Staat van het dak en constructie
Vervolgens komt een constructeur langs op locatie die een volledig draagkrachtrapport maakt. Indien nodig zullen wij de constructie versterken, zo weet iedereen zeker dat de constructie toereikend is voor de zonnepanelen. Ook komt er een onafhankelijk inspectiebureau langs om de staat van het dak te bekijken. Indien nodig zullen wij het dak gereed maken voor de zonnepanelen.
6. Recht van opstal en Bouw
De afspraken die wij hebben vastgelegd in de voorovereenkomst zullen wij dan vestigen in de recht van opstal akte. Zodra dit gereed is gaan de zonnepanelen het dak op. Wij bouwen de gehele installatie en zorgen dat deze wordt aangesloten op het elektriciteitsnet. Het systeem produceert nu echt stroom en de meter gaat lopen. Vanaf dit moment start de dakhuur en ontvangt u gedurende de looptijd van het contract een vaste vergoeding voor uw dak.
7. Onderhoud, beheer en schoonmaak.

Protium is verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en schoonmaak van het systeem. Doordat wij een langdurige overeenkomst aangaan met elkaar, dragen wij zorg dat het systeem optimaal presteert.

Een dak verhuren, hoe werkt dat? U verhuurt het dak van uw schuur of stal en Protium regelt alles van A tot Z. Oftewel van aanvraag subsidie tot en met zonne-energiecentrale. Dit betekent dat u zich kunt focussen op uw corebusiness.

Door onze dak-verhuur-mogelijkheid maakt u direct rendement zonder dat u zelf een investering hoeft te doen. Wij regelen alles en u ontvangt voor 15 of 25 jaar lang een vast rendement voor het beschikbaar stellen van uw dak.

Kosteloze overdracht zonnepanelen

Na deze periode wordt de installatie kosteloos aan u overgedragen. De zonnepanelen hebben een levensduur van 35 jaar en een rendementsgarantie van 25 jaar. Nadat de panelen zijn overgedragen, kan er nog voor minimaal 10 tot 15 jaar stroom worden opgewekt met de installatie.

Vaste vergoeding per jaar

Zonder dat u hoeft te investeren ontvangt u een vaste vergoeding per jaar. 

Volledig ontzorgd

Wij doen alles! Van ontwikkeling, dakconstructie, het plaatsen van de panelen tot het verzekeren en onderhouden van het systeem. 

Kosteloze overdracht systeem

Aan het eind van de looptijd krijgt u kosteloos een goed werkend systeem overgedragen. Zo kunt u nog 10-15 jaar bijdragen aan de energietransitie.

Weten wat uw dak oplevert? 

Wilt u weten wat uw dak oplevert of heeft u vragen? U kunt hieronder uw gegevens achterlaten en wij nemen contact met u op. Direct vragen? neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn dak verhuren, wanneer kom ik in aanmerking?

Uw dak komt al in aanmerking vanaf 2000m2. Of het een dak van een bedrijfsgebouw, kas of stal is, zolang het oppervlakte groot genoeg is komt u in aanmerking. Ook de oriëntatie van het dak maakt niet uit.

Heeft u interesse om uw dak te verhuren? U kunt uw gegevens achter laten, langs komen op ons kantoor in Groningen of telefonisch contact opnemen. Ook komen wij graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. 

Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

Als u veel vierkante meters dakoppervlakte heeft is uw dak al snel interessant voor zonnepanelen. Het maakt tegenwoordig steeds minder uit of uw dak georienteerd is op het zuiden. Het oosten en westen en zelf het noorden is met nieuwe technieken interessant voor zonnepanelen. Om voor een dakhuur in aanmerking te komen heeft u wel een minimaal aantal vierkante meters nodig. Doordat ontwikkelkosten en de netinpassing kostbare trajecten zijn moet het dak groot genoeg zijn om deze kosten terug te verdienen. Wij huren dakoppervlakte vanaf 2000meter. Mocht u al beschikken over een grootverbruik aansluiting (3x250a of groter) dan zijn dakoppervlaktes vanaf 1000m2 ook haalbaar. 

Vooraf zal Protium altijd een constructeur langs sturen om te kijken naar de draagkracht van het dak. Daarbij sturen wij een onafhankelijk dak-inspectiebureau langs die kijkt naar de verwachtte levensduur van het dak. De zonnepanelen hebben een levensduur van meer dan 25jaar. Het is dan ook belangrijk dat het dak ook 25 jaar mee gaat. 

Wilt u weten wat uw dak oplevert dan kunt u onder aan de pagina de quickscan invullen.

Ik heb nog asbest wat nu?

De overheid wil in 2024 alle daken met  asbest verbieden. Door de hoge kosten, die bij schade door asbest gepaard gaan, verhogen verzekeringsmaatschappijen nu al hun premies. Sommige verzekeringsmaatschappijen gaan zelfs al een stap verder dan de overheid en verplichten dakeigenaren met asbest, om in 2020 een saneringsplan in te dienen. Dienen deze eigenaren geen saneringsplan in dan vervalt de dekking op schade door asbest. Met een onverzekerd asbest-dak is het lastig om een hypotheek te krijgen.

In oktober 2019 werd bekend dat het wettelijke verbod niet doorging. Echter wil de overheid asbestsanering stimuleren en komt er een nieuw fonds waaruit goedkope leningen worden verstrekt. Dit kan tot en met 2028. Om mensen en ondernemers te stimuleren om in actie te komen.

Dakhuur in combinatie met asbestsanering

Het verwijderen van asbest en het plaatsen van een nieuw dak is kostbare investering. Met onze dakhuur-constructie kan Protium direct vooraf mee-investeren in het verwijderen van asbest waardoor u als agrariër of ondernemer de focus op uw core-business kunt houden. Vervolgens zal er een nieuw dak worden geplaatst waarop vervolgens de zonnepanelen gemonteerd gaan worden.

Wilt u meer weten over deze constructie of wilt u weten of uw dak hiervoor in aanmerking komt neem dan vrijblijvend contact met ons op of vul de quickscan in op onze website. Onze medewerkers komen graag bij u langs om alles helder uit te leggen.

Grond of veld verhuren?

Ook als u een stuk grond heeft, waar u geen gebruik van maakt of wat weinig oplevert, kunt u bijdragen aan de energietransitie. Protium kan uw weiland, veld of braakliggend terrein huren en ook hierop zonnepanelen plaatsen. Wilt u weten of uw dak of stuk grond in aanmerking komt voor huurmogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Welke producten komen op het dak?

Vanuit Protium hebben wij veel tijd gestopt in het uitzoeken van de juiste producten. Wij vinden dan ook dat Protium nu de beste mix heeft gevonden voor dergelijke projecten. Het verdienmodel van Protium richt zich op 16 jaar dakhuur echter is onze doelstelling het verduurzamen van de maatschappij. Mede hierdoor kiest Protium er voor om vooraf een grotere investering te doen om een kwalitatief betere installatie te plaatsen. Protium investeert in de laatste fase van de dak huurperiode in nieuwe omvormers.

In de zonnepanelenbranche wordt veelal gesproken over wattpiek prijzen, de ene installateur kan voor een lagere wattpiek prijs het project bouwen dan de ander. Echter gaat het uiteindelijk om het rendement van het systeem. Doordat wij vooraf veel onderzoek hebben gedaan naar de producten zorgen wij er voor dat het systeem optimaal presteert. Hierdoor kunnen wij de hoogste dakhuur in de markt waarborgen. 

Wat als ik mijn bedrijf of stallen verkoop?

Protium is zich bewust van het feit dat 16 jaar een lange periode is en dat u als argrariër niet altijd weet hoe de wereld er over 5 of 10 jaar uitziet. Onze contracten en aktes kunt u mee verkopen naar de nieuwe eigenaar. Doordat er een gegarandeerde huurstroom op het dak rust zorgt dit vaak zelfs voor een hogere taxatie.

Mocht u het systeem toch over willen nemen dan kan dit ook. Wij hebben hiervoor een overnamestaffel in onze exploitatie berekening verwerkt. Deze overnamestaffel geeft de prijs weer die aan het einde van een jaar moet worden betaald om het systeem over te nemen.

Hoe zit het met onderhoud?

Protium is verantwoordelijk voor het onderhoud van de systemen. Het PV-systeem wordt op afstand gemonitord mochten foutmeldingen zich voordoen dan zal Protium deze adequaat oplossen. Ook zal Protium eens in de zoveel tijd het systeem reinigen.

Wie is verantwoordelijk voor de grootverbruikaansluiting?

Mocht er nog geen grootverbruikaansluiting aanwezig zijn dan is Protium verantwoordelijk voor de grootverbruikaansluiting. Mocht er al een bruikbare grootverbruikaansluiting aanwezig zijn dan wordt de verantwoordelijkheid vastgelegd in een overeenkomst.

Op het moment dat wij investeren in een nieuwe grootverbruikaansluiting zijn wij van Protium ook verantwoordelijk voor alle kosten die daar bij komen kijken. Ook de jaarlijkse terugkerende kosten zoals het vastrecht.

Zonnepanelen verzekeren, hoe werkt dat?

Installaties worden naar nieuwwaarde verzekerd. Schade die ontstaat door de PV-installatie aan het pand is verzekerd. Protium verzekerd ook de misgelopen inkomsten mee.

Protium zorgt dat de PV-installatie en toebehoren gedurende de huurperiode tegen nieuwwaarde verzekerd zijn. Er wordt gewerkt met een speciale verzekeraar die veel ervaring heeft met het verzekeren van grootschalige PV-installaties. De verzekering dekt schade ontstaan door bijvoorbeeld hagel, storm, overspanning, blikseminslag, diefstal, vandalisme of/en brand.

Schade die ontstaan is door toedoen van de PV-installatie wordt gedekt door de PV-aansprakelijkheidsverzekering tot €2.500.000,-, €5.000.000,- of €10.000.000,-. Ook dekt de verzekering opbrengst- verlies door schade aan de installatie.