Kasdek verhuren voor zonnepanelen

Direct weten wat uw dak oplevert?

Zonnepanelen op uw kassen.
Bereken uw opbrengst met drie makkelijke stappen

N

Vaste vergoeding per jaar

Heeft u kasdek een groot oppervlakte? Als u uw kas verhuurt ontvangt u een vaste vergoeding per jaar. 

N

Wij doen alles!

Van ontwikkeling, constructie, het plaatsen van de panelen, verzekeren en het onderhouden van het systeem.

N

Kosteloze overdracht

Aan het eind van de looptijd krijgt u kosteloos een goed werkend systeem overgedragen. Zo kunt u nog 10-15 jaar bijdragen aan de energietransitie.

Zonnepanelen op uw kassen

Met zonnepanelen op kassen werkt Protium aan de energietransitie in de glastuinbouw. Bent u actief in de glastuinbouw en wilt u stoppen met telen of heeft u een kas die u inzet voor bijvoorbeeld een caravanstalling? Protium transformeert uw kasdek om in een zonne-energiesysteem zonder dat u zelf hoeft te investeren.

Zonnepanelen op kassen, hoe werkt dat?

In ons dakhuur-model voor kassen huurt Protium het kasdek waarbij de glasplaten worden vervangen voor zonnepanelen. Moet u als teler in de zomer krijten dan kunnen uw werkzaamheden door de lichtdoorlatende panelen vaak voor een deel doorgaan.

Protium regelt alles van A tot Z. Oftewel van aanvraag subsidie tot en met een duurzame zonne-energiecentrale. Wij regelen alles en u ontvangt 20 of 25 jaar lang een vast rendement voor het beschikbaar stellen van uw kasdek.

Wilt u direct weten wat zonnepanelen op kassen u oplevert? Vul dan onze quickscan in.

Ook als u een bedrijfsgebouw of stallen heeft kunt u uw dak verhuren.

Kasdek verhuren voor zonnepanelen 1

Stappenplan

1. Wij doen onderzoek

Protium doet onderzoek naar de haalbaarheid van het project. Door middel van ons softwaresysteem tekenen wij uw kas in en bepalen hoeveel vermogen er op de kas geplaatst kan worden. Vervolgens doen wij direct een voorstel waarin de jaarlijkse vergoeding voor het kas wordt weergeven.

2. Voorovereenkomst

Vindt u ons aanbod interessant dan gaan we verder met elkaar in gesprek om zo onze gezamenlijke afspraken goed op papier te zetten. Zijn beide partijen akkoord dan tekenen we gezamenlijk een voorovereenkomst

3. SDE++ subsidie
Protium vraag de SDE++ subsidie aan. Zodra de aanvraag is goedgekeurd gaan we wederom om de tafel voor de ontwikkeling van het project. Samen maken we een planning die uw bedrijfsvoering niet in de weg zit.
4. Netinpassing

Wij verzorgen in samenwerking met de lokale netbeheerder de netinpassing. Heeft u al een grootverbruikaansluiting die kan worden benut, dan zorgen wij dat er kan worden teruggeleverd op het net.

5. Staat van het kas en constructie
Vervolgens laten wij een constructeur langskomen op locatie voor het opmaken van een draagkracht-rapport. Indien nodig versterken wij de constructie. Zo weten alle partijen dat de constructie toereikend is voor de installatie. Daarnaast komt er een onafhankelijk inspectiebureau langs kom de staat van het kas te controleren. 
6. Recht van opstal en Bouw
De afspraken die zijn vastgelegd in de voorovereenkomst zullen wij vestigen in een recht van opstal akte. Zodra de akte is gevestigd gaan we van start met het plaatsen van de installatie. Wij zorgen voor de bouw van de installatie en creëren de aansluiting op het elektriciteitsnet. Het systeem produceert nu stroom en de meter gaat lopen. Vanaf dit moment ontvangt u van ons jaarlijks een vaste vergoeding voor het verhuren van de kas gedurende 16 of 25 jaar afhankelijk van de looptijd van het contract.
7. Onderhoud, beheer en schoonmaak.
Protium is geheel verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en schoonmaak van het systeem. Wij dragen zorg voor het systeem en zorgen ervoor dat het systeem optimaal blijft presteren.

Een kasdek verhuren voor zonnepanelen, hoe werkt dat?

U verhuurt uw kasdek en Protium regelt alles van A tot Z. Oftewel van Aanvraag subsidie tot en met Zonne-energiecentrale. Dit betekent dat u zich kunt focussen op uw corebusiness.

Door onze dak-verhuur-mogelijkheid maakt u direct rendement zonder dat u zelf een investering hoeft te doen. Wij regelen alles en u ontvangt voor 20 of 25 jaar lang een vast rendement voor het beschikbaar stellen van uw dak.

Kosteloze overdracht zonnepanelen op kassen

Na deze periode van dakhuur wordt de installatie kosteloos aan u overgedragen. De zonnepanelen hebben een levensduur van 35 jaar en een rendementsgarantie van 25 jaar. Nadat de panelen zijn overgedragen, kan er nog voor minimaal 10 tot 15 jaar stroom opgewekt worden met de installatie op uw kas. Heeft u liever een langere periode zekerheid dan is het ook een mogelijkheid om uw dak voor 25 jaar te verhuren.

Vaste vergoeding per jaar

Zonder dat u hoeft te investeren ontvangt u een vaste vergoeding per jaar. 

Volledig ontzorgd

Wij doen alles! Van ontwikkeling, constructie, het plaatsen van de panelen tot het verzekeren en onderhouden van het systeem. 

Kosteloze overdracht systeem

Aan het eind van de looptijd krijgt u kosteloos een goed werkend systeem overgedragen. Zo kunt u nog 10-15 jaar bijdragen aan de energietransitie.

Weten wat uw kasdek oplevert? 

Wilt u weten wat uw kasdek oplevert of heeft u vragen? U kunt hieronder uw gegevens achterlaten en wij nemen contact met u op. Direct vragen? neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Zonnepanelen op kassen, vanaf welke afmeting?

Heeft u interesse om uw kas te verhuren voor zonnepanelen en heeft u een groot oppervlakte. Kassen zijn al interessant vanaf 5000m2. Heeft het pand al een grootverbruikaansluiting dan is het zelfs al mogelijk vanaf 1500m2. Doordat een kas al snel een groot oppervlakte is dit vaak al direct groot genoeg. Op het moment dat u interesse heeft kijken wij of er mogelijkheden zijn om de stroom terug te leveren op het net.

Ook als u het dak van uw bedrijfsgebouw of stallen wilt verhuren dan komt u al in aanmerking vanaf 2000m2.

Is mijn kas wel geschikt voor zonnepanelen?

Kassen zijn vaak licht gebouwd en hebben vaak verschillende maten glasplaten. Doordat wij werken met een glasvervangend paneel is de draagkracht vaak geen probleem. De draagkracht laten wij altijd controleren door een constructeur. Mocht het nodig zijn om de constructie te versterken dan zullen wij dit oppakken. Voor elke kas en voor elke glasmaat is een oplossing. U kunt dus vrijwel altijd zonnepanelen in uw kasdek laten plaatsen.

 

Wat is de looptijd van de contracten?

Er zijn twee varianten waar wij mee werken.

16 jaar
Wij huren het kasdek voor 16 jaar waarbij we een vaste vergoeding betalen gedurende 15 jaar. Het 16e jaar zullen wij het gehele PV-systeem gereed maken voor overdracht. Dit betekent dat wij gegarandeerd in de laatste fase van het contract alle omvormers vervangen. Ook zullen we eventueel slecht werkende panelen vervangen.

25 jaar
Wij huren het kasdek voor 25 jaar waarbij we de vergoeding jaarlijks indexeren. Gedurende de looptijd zijn wij volledig verantwoordelijk voor het PV-systeem en zullen we ook de omvormers minimaal 1 keer vervangen. Aan het eind van de looptijd verwijderen wij het gehele systeem van het dak, mits anders overeengekomen.

Hoe zit het met onderhoud?

Protium is verantwoordelijk voor het onderhoud van de systemen. Het PV-systeem wordt op afstand gemonitord mochten foutmeldingen zich voordoen dan zal Protium deze adequaat oplossen. Ook zal Protium eens in de zoveel tijd het systeem reinigen.

Wat als ik mijn kas verkoop?

Protium is zich bewust van het feit dat 16 jaar of 25 jaar een lange periode is en dat u als Tuinder of  niet altijd weet hoe de wereld er dan uitziet. Onze contracten en aktes kunt u mee verkopen naar de nieuwe eigenaar.

Mocht u het systeem toch in eigen beheer willen hebben dat kan. Wij hebben hiervoor een overnamestaffel in onze exploitatie berekening verwerkt. Deze overnamestaffel geeft de prijs weer die aan het einde van een jaar moet worden betaald om het systeem over te nemen.

Wie is verantwoordelijk voor de grootverbruikaansluiting?

Mocht er nog geen grootverbruikaansluiting aanwezig zijn dan is Protium verantwoordelijk voor de grootverbruikaansluiting. Mocht er al een bruikbare grootverbruikaansluiting aanwezig zijn dan wordt de verantwoordelijkheid vastgelegd in een overeenkomst.

Op het moment dat wij investeren in een nieuwe grootverbruikaansluiting zijn wij van Protium ook verantwoordelijk voor alle kosten die daar bij komen kijken. Ook de jaarlijkse terugkerende kosten zoals het vastrecht.